Redirection holder styr på dine redirect- og 404-sider

Torben Heikel Vinther | Opdateret 1. maj 2018 |

Redirection 008

Wordpress er rigtig god til at holde styr på de interne links out-of-the-box men kommer til kort, når der pludselig opstår 404 fejl-sider og skal laves manuelle redirects. Derfor kan det ofte være en god idé at installere pluginnet Redirection, som tager hånd om den slags ting for dig.

Redirection 008

Hvorfor skal du bruge Redirection?

Det sker fra tid til anden, at en side forsvinder eller på anden måde ikke er tilgængelig. Det giver dine besøgende en dårlig oplevelse, og i værste fald kommer de aldrig tilbage til dit website igen. Hvis et link pludselig er dødt (du har måske opdaget det vha. pluginnet Broken Link Checker), så vil det være en rigtig god idé at man som besøgende automatisk bliver ledt hen til en anden side, i stedet for en intetsigende 404 fejl-side.

Det kan også være at du står over for at skulle migrere sider fra en gammel side til en ny, eller at du af en eller anden grund gerne vil flytte hele din Wordpress-installation til en helt ny folder på serveren. I sådanne tilfælde kan der let gå kludder i dine links, og her kan Redirection være en hjælp.

Sådan virker Redirection

For at holde styr på 301 redirect og 404 fejl-sider skal du installere pluginnet Redirection. Når du har installeret og aktiveret pluginnet, bliver der oprettet et menupunkt under Værktøjer, der hedder “Redirection”. Åbningsbilledet ser sådan her ud:

Redirection 001

Redirection består af fanerne Redirects, Groups, Modules, Log, 404s, Options og Support. Vi starter lige med at gå ind i Options og se på indstillingerne. Jeg lader som regel indstillingerne stå som de er nedenfor (standardindstillinger), men du kan fx ændre at Expire Logs skal slette logs der er 30 dage gamle, for at logfilen ikke vokser sig unødig stor. Ud for URL Monitoring kan du evt. vælge slå det fra eller udvide det ved også at monitorere nye indlæg.

Redirection 002

Du har også mulighed for at importere en række redirections fra en eksisterende .htaccess-fil eller en CSV-fil. Det kan især være nyttigt, hvis du skal have lavet en masse 301 redirects i forbindelse med en flytning af sider fra gammel til ny hjemmeside. Endelig har du mulighed for at slette samtlige redirections, logs og indstillinger.

Redirection 003

Sådan kan du arbejde med Redirection

Redirection passer egentlig sig selv fint i baggrunden i det daglige, men du kan selvfølgelig også gå ind og bruge det mere aktivt. En af de funktioner der er speciel nyttig at gøre en gang imellem er at kigge på loggen over 404 fejlsider, som du finde runder fanen “404s”. Her får du vist en oversigt over de seneste 404-sider, der er blevet vist for besøgende på din hjemmeside.

Redirection 004

I ovenstående billede kan du fx se at siden readme.html er blevet forsøgt besøgt uden held, fordi den er slettet (denne readme-fil, som oprindelig blliver installeret med Wordpress, bør du også slette af sikkerhedsmæssige grunde, men det er en anden snak). I stedet for at vise en 404-fejlside kan du vælge at henvise til din forside. Det gør du meget nemt ved at holde musen henover linjen og klikke på “Add redirect”. du får dernæst vist en lille formular, hvor fejlsiden (i det her tilfælde “/readme.html”) er sat ind i feltet “Source URL”. Du skal nu blot skrive den adresse, som brugeren skal henvises til i feltet “Target URL”. Klik dernæst på “Add Redirection”, og redirecten er oprettet.

Redirection 005

Hvis vi derefter går over til fanen “Redirect”, så kan vi se den redirect vi netop har oprettet. I nedenstående oversigt kan du se, at redirecten pt. er blevet benyttet 0 gange (den er jo også lige blevet oprettet). En anden redirect til Blogarkiv er til gengææld blevet anvendt 7 gange. Du kan også oprette redirects direkte fra forsiden af Redirect-indstillingssiden. Det kan fx være at du vil lave en kort URL til et meget besøgt blogindlæg, så du lettere kan sende linket med en mail.

Redirection 006

Under “Groups” kan du se de to standardgrupper som pluginnet har oprettet ved installation. Du kan oprette dine egne grupper og på den måde organisere de forskellige redirects for bedre overblik.

Redirection 007

Det var et indblik i nogle af de ting, du kan bruge pluginnet Redirection til. Det er muligvis ikke relevant for alle, men hvis du vil slippe for at rode med manuelle .htaccess-filer, så er det her plugin absolut værd at kigge på.

Hvordan laver du redirects på dit Wordpress-site? Skriv en kommentar og del dine erfaringer med os andre. På forhånd tak!

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

4 kommentarer til “Redirection holder styr på dine redirect- og 404-sider”

  1. Hej Torben.

    Jeg sidder og arbejder med redirect på en stor side med mange sider som skal flyttes over på et nyt site. Dog har jeg oplevet problemer. Jeg bruger samme plugin som du beskriver her. Men problemet er at nogen gange når jeg så klikker på et af de gamle url så redirecter den til den ene side den ene dag og så til en anden side den anden dag. Har dobbelt tjekket flere gange at det er rigtige url jeg har skrevet, ved du mon hvad grunden er til dette. Og er det normalt at det måske kokser lidt i starten, og så efterfølgende bliver bedre igen når de engang bliver inddekseret.

    På forhånd tak

    1. Torben Heikel Vinther

      Hej Sami

      Tak for dit spørgsmål. Det lyder umiddelbart underligt, at pluginnet skulle redirecte til forskellige sider fra dag til dag. Det skal den jo absolut ikke gøre. Det er lidt svært at sige, hvad der er galt når jeg ikke kan se hvad du har gjort. Du er velkommen til at sende et screen dump af nogle af dine redirects. Så kan jeg ske hjælpe.

      Bedste hilsner
      Torben

  2. Hej Torben.

    Super lille artikel om redirect plugin’et til Wordpress :)

    Jeg havde et par 404 fejl på iphone.6.dk, og dette plugin er jo super til hurtigt og nemt at rette netop denne fejl, som ikke er så god for brugeropfattelsen, hvis en besøgende skulle komme ind på ens tomme side.

    Et lille tip / spørgsmål, hvorfor har du ikke sat linket til plugin’et til at åbne i et nyt vindue?

    1. Torben Heikel Vinther

      Hej Kim

      Tak for din kommentar. Jeg er rigtig glad for, at du kan bruge artiklen til noget. Jeg kan heller ikke forestille mig at have et website uden at Redirection er installeret på det. Jeg bruger det fx også, når jeg migrerer et website far ét sted til et andet for en kunde. Det virker hver gang.

      Mht. dit tip/spørgsmål, så forstår jeg ikke helt hvad du mener. Jeg har sat linket til Redirection til at skulle åben i et nyt vindue eller en ny fane vha. html-tagget “target=_blank”.!?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top